Gagosian Galleries: Natural Histories

Η γκαλερί Gagosian της Αθήνας παρουσιάζει την έκθεση Natural Histories, που περιλαμβάνει δύο επιχρωματισμένα μπρούντζινα γλυπτά του Georg Baselitz και του Mark Grotjahn.

Τα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές κατά την Αναγέννηση ήταν διαμελισμένα, διαβρωμένα και είχαν χάσει σχεδόν τελείως το αρχικό τους χρώμα. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια στην εγκυκλοπαιδική συλλογή Φυσική Ιστορία (περί το 77–79 μ.Χ.) την αρχική μορφή των αρχαιοτήτων. Τα γλυπτά ήταν έντονα χρωματισμένα με μαλαχίτη(πράσινο), κινναβαρίτη (κόκκινο), αζουρίτη (μπλε), ενώσεις του αρσενικού (κίτρινο, πορτοκαλί) ή καμένα κόκαλα και βλαστάρια κλήματος (μαύρο). H έκθεση, που παρουσιάζεται σήμερα στην Αθήνα, αναφέρεται στην ιστορική διαδικασία μεταμόρφωσης των γλυπτών που στην αρχική τους μορφή είχαν χρώμα, αναδεικνύοντας έργα δύο καλλιτεχνών με κοινό παρονομαστή την τολμηρή μετάπλαση του ξύλου και του χαρτονιού σε μπρούντζο, αλλά και την ιδιαίτερη ενασχόλησή τους με την παραστατική τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι τον εξπρεσιονισμό. Ο Baselitz επιχειρεί να διευρύνει τα παραδοσιακά όρια της παραστατικής τέχνης επανεφευρίσκοντας διαρκώς τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα του έργου του. Στους μεγάλων διαστάσεων πίνακές του με λάδι ο εαυτός αποτελεί μέσο έκφρασης, ενώ οι φιγούρες από αδρά πελεκημένο και έντονα βαμμένο ξύλο συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνικές της ξυλογλυπτικής με στοιχεία πριμιτιβισμού και λαϊκής τέχνης.
Έχοντας δουλέψει εκτενώς με το ξύλο, στη συνέχεια διερεύνησε και τις δυνατότητες του μπρούντζου σε μεγάλης κλίμακας γλυπτά. Στο έργο Römischer Gruß / Roman Salute (2004), ένα πόδι από πατιναρισμένο επιχρωματισμένο μπρούντζο, που δημιουργήθηκε από μία φόρμα σκαλισμένη σε ξύλο, λεπτές κοκκινοκίτρινες φλόγες αναδύονται από το αδρά ζωγραφισμένο περίγραμμα μίας μαύρης μπότας. Όλες οι πτυχές και οι ραβδώσεις του πελεκημένου ξύλου εξακολουθούν να φαίνονται και πάνω στην τραχιά, αλλά άψογα δουλεμένη μπρούντζινη επιφάνεια.

Αντίστοιχα, το έργο Mask του Grotjahn, το οποίο ξεκίνησε από μία αυθόρμητη συναρμολόγηση κομματιών από χαρτόνι και τελικά μεταμορφώθηκε σε καλούπι για να δημιουργηθεί ένα μπρούντζινο γλυπτό, αποτυπώνει κάθε μικρή λεπτομέρεια του αρχικού του υλικού, με όλες του τις αυλακώσεις, τις πτυχές και τα σκισίματα. Με δύο τρύπες στη θέση των ματιών και ένα μακρόστενο σωλήνα για μύτη παραπέμπει κατευθείαν στις απλές κατασκευές από χαρτόνι που κάνουν τα μικρά παιδιά στις πρώτες τάξεις του σχολείου. Καθώς όμως στηρίζεται πάνω σε ξύλινη βάση, παραμένει πεισματικά ένα γλυπτό. Η επιφάνειά του, όπως είναι βαμμένη με έντονο πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα και πινελιές από τιρκουάζ και λευκό, θυμίζει καμβά χειρονομιακής ζωγραφικής. Με πηγή έμπνευσης τη σχέση μεταξύ μοντερνισμού και τέχνης από την Αφρική και την Ωκεανία, το έργο Mask του Grotjahn φέρει ιστορικό βάρος και πρωτόγονο αυθορμητισμό.

 gagosian-athens-main.jpg

 

GEORG BASELITZ
Römischer Gruß (Roman Salute), 2004
Patinated bronze and oil paint
52 3/16 x 14 9/16 x 27 9/16 inches
132.5 x 37 x 70 cm
Edition 4/6 (6 + 1AP)
© Georg Baselitz. Photo:Jochen Littkemann, Berlin. Courtesy Gagosian Gallery.

Evite_FINAL.jpg

Για περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση επισκεφθείτε τη σελίδα: Gagosian.com

Από την Χριστίνα Κατσαούνη