Το θαύμα της χυδαιότητας: Η ''Barbican'' έκθεση εισχωρεί στα άδυτα της φαντασμαγορικής μόδας

Η ''Barbican'' γκαλερί ανακοίνωσε μια νέα έκθεση για το φθινόπωρο αφιερωμένη στην ''αυθάδεια'' στο χώρο της μόδας, από την Αναγέννηση μέχρι και σήμερα.

The Vulgar: Η μόδα επαναπροσδιορισμού επινοήθηκε από έκθεση από τη δημιουργό Judith Clark και τον ψυχαναλυτή Adam Phillips. Εξετάζει πώς οι ιδέες της χυδαιότητας έχουν αλλάξει και εξελιχθεί στη διάρκεια των αιώνων, από τους ακραίους κορσέδες του 18ου αιώνα μέχρι τη σύγχρονη τάση για υπερμεγέθη λογότυπα.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει mantuas του 18ου αιώνα, με overskirts σχεδόν 2,5 μέτρα σε πλάτος καθώς και stomachers, υποστηρικτική ενδυμασία των παραδοσιακών κορσέδων. Τα παραπάνω θα πρέπει να αντιπαραβληθούν με πιο σύγχρονα στοιχεία, όπως της Vivienne Westwood και του Malcolm McLaren, διάσημα T-Shirts, τα οποία φέρουν τη φωτογραφία του γυμνού στήθους καθώς και τα υπερμεγέθη καπέλα από την milliner Stephen Jones.

Επίσης η έκθεση έχει σκοπό να διερευνήσει τι πραγματικά είναι το καλό γούστο, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη συγκεκριμένη δεδομένη στιγμή, όπου οι υψηλοί οίκοι μόδας, όπως Vetements, Moschino και Gucci, έχουν αγκαλιάσει το φανταχτερά και ''πιασάρικο'' στιλ.

Το T-shirt σήμα-κατατεθέν με την υπογραφή Vetements απεικονίζει το καθόλου αναμενόμενο λογότυπο, DHL branding.

Η δουλειά και η συμμετοχή από σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένων των Elsa Schiaparelli, Jean Paul Gaultier, Miuccia Prada, Raf Simons και του Marc Jacobs θα δείξουν πώς αυτές οι ιδέες έχουν μια προϊστορία, με σχολιασμό που αποδίδεται με τη μορφή αποσπασμάτων από τους Jonathan Swift , Coco Chanel, Diana Vreeland και τον Samuel Johnson.

Η επικεφαλής των εικαστικών τεχνών στο ''Barbican'', Jane Alison, εκθείασε τους επιμελητές για τη δημιουργία "μιας εξαιρετικά πρωτότυπης έκθεσης, με στοιχεία διασκέδασης και επαναπροσδιορισμού για το παρελθόν και το παρόν της μόδας". Επίσης, προσέθεσε ότι ακολουθήθηκε η προηγούμενη ''Barbican'' έκθεση μόδας, συμπεριλαμβανομένων ''Jam'': Style+Music + Media, το 1996, και The House Of Viktor & Rolf, το 2008, και στο μέλλον ομορφιά: 30 Χρόνια της ιαπωνικής μόδας, το 2010.

 

 

Πηγή: guardia.co.uk

Βάσια Δουκουμοπούλου