Drawing on Style: Four Decades of Elegance

«Story of my life... Έτσι μόνο θα μπορούσα να περιγράψω τη μανία που με κατέτρωγε από μικρό παιδί με τις κλασικές εικονογραφήσεις των περιοδικών. Η έλξη ήταν τόσο μεγάλη, που με βοήθησε από πολύ νωρίς να επιλέξω την καριέρα της fashion designer και με την ολοκλήρωση αυτών των σπουδών να αντιληφθώ πόσο μεγάλη επιρροή είχαν οι παραπάνω, τεράστιου μεγέθους, illustrators, αλλά και άλλοι μεταγενέστεροι, που έμαθα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Σχεδίαζα με μανία μέρα και νύχτα, αφού το κίνητρο ήταν τόσο ισχυρό για μένα. Αν εκείνοι έκαναν αυτά τα σκίτσα χρόνια πριν, εγώ, για τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό των Ευρωπαίων σχεδιαστών στην Biennale, τι θα έπρεπε να σχεδιάσω; Μια αδιάκοπη έμπνευση και τυραννία συγχρόνως ήταν όλοι οι μεγάλοι αυτοί οι καλλιτέχνες στο πρώτο μεγάλο μέρος της ζωής μου - οι πρώτοι μου δάσκαλοι, που με μύησαν στα μυστικά του σχεδίου, της τέλειας αποτύπωσης ρούχου, κίνησης και αρμονίας της σιλουέτας.

Τα πρώτα εξώφυλλα περιοδικών της Vogue στις αρχές του αιώνα, φτιαγμένα από τους μεγάλους αυτούς καλλιτέχνες, ήταν και από τα πρώτα δώρα που έκανα στον εαυτό μου με τα πρώτα χρήματα μου ως επαγγελματίας. Ήταν πάντα ακουμπισμένα στη μεγάλη μου βιβλιοθήκη, στο γραφείο μου, και ευελπιστώ μια μέρα να ξαναβρούν τη θέση που τους ανήκει, τιμητικά έστω». Ε.Μ.

 

Μια δημοπρασία με συλλεκτικά vintage έργα εικονογράφων μόδας από το 1940 έως τα 1970 πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπου τιμήθηκαν το ταλέντο και η δημιουργικότητα των μοναδικών αυτών ταλαντούχων ανθρώπων. Πάρτε μία μικρή γεύση από τα έργα που συμμετείχαν και πουλήθηκαν στο ευρύ κοινό.

 

8-Carl-Erickson-Black-Magi

Original advertising illustration for Black Magic chocolates by Carl Erickson,$5,000.

Η γκαλερί Gray M.C.A παρουσιάζει πάνω από 40 πρωτότυπα έργα μερικών από τους κορυφαίους εικονογράφους, από το 1940 μέχρι το 1970, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού Carl "Eric" Erickson. Αναγνωρισμένος ως ο μεγαλύτερος σε επιρροή στη μόδα του 20ού αιώνα, ο Eric έλαβε το χρίσμα από τη Vogue το 1916 και συνέχισε να δουλεύει στο περιοδικό μέχρι το θάνατό του, το 1958. 

 

 

7.-Carl-Erickson-American-V

Awaiting To Embark(original project for American Vogue),1940s ,$4,000.

Η δεκαετία 1940-1950 ήταν το αποκορύφωμα της εικονογράφησης μόδας, με δάσκαλους του είδους, όπως ο Eric, με συνεχή ζήτηση από τις κορυφαίες εκδοτικές εταιρείες. Ο Walt Reed έγραψε στο βιβλίο του The illustrator in America ότι ο Eric ήταν η προσωποποίηση του κομψού κόσμου και συμμετείχε ενεργά στη μοδάτη ζωή του διεθνούς jet set.

 

 

23.-Maynard-Nina-Ricci-48x3

Fashion illustration for Nina Ricci by Maynard, 1946, $2,500.

Όταν οι εικονογράφοι κάλυπταν τα fashion shows του Παρισιού, απαγορευόταν να καταγράφουν αυτά που έβλεπαν κατά τη διάρκεια του show. Γι' αυτό, αμέσως μετά το τέλος της επίδειξης, έτρεχαν στο κοντινότερο καφέ για να αναπαράγουν τα σκίτσα από τη μνήμη τους. Δεν ξέρουμε πολλά για την εικονογράφο Μaynard, αλλά οι εικονογραφήσεις της για τον οίκο μόδας Nina Ricci είναι από τις πιο εντυπωσιακές στην έκθεση.

 

 

10.-Christian-Dior-Satin-Bl

Satin Blanc fashion drawing by Christian Dior,$5,500.

Μαζί με τους εικονογράφους που δούλευαν για τη Vogue και το Harper's Bazaar, η έκθεση περιλαμβάνει και αυθεντικά σκίτσα σχεδιαστών, όπως ο Christian Dior, ο οποίος ξεκίνησε να χτίζει το μύθο του μετά τον πόλεμο, με το New Look, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν στον οίκο Lelong.

 

 

27.-Rene-Bouche-British-Vog

Cover illustration for British Vogue by Rene Bouche,1953, $10,000

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Rene Bouche άρχισε να εικονογραφεί για τη γαλλική Vogue το 1938 και έγινε γνωστός ως ένας από τους πιο επιβλητικούς εικονογράφους του χώρου. Αυτή η ακουαρέλα ήταν το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue, το Νοέμβριο του 1953, καθώς κι ένα από τα highligths της έκθεσης.

 

 

26.-Rene-Bouche-Amercian-Vo 

Fashion illustration for Caudbeard & American Vogue by Rene Bouche, 1950, $4,500.

Παράλληλα με τη δουλειά του ως εικονογράφου μόδας, στον Rene Bouche είχε ανατεθεί να ζωγραφίζει τα πορτρέτα της οικογένειας Kennedy. Eπίσης, κάλυπτε σε διάφορα μέρη της Ευρώπης διάφορες κοινωνικές εκδηλώδεις ως απεσταλμένος της Conde Nast.

 

 

17.-Gerd-Grimm-Frau-im-Spei

Fashion illustration for German magazine Frau im Speigel by Gerd Grimm,1947 ,$4,500.

Για πάρα πολύ καιρό οι εικονογράφοι μόδας και οι απεικονίσεις τους θεωρούνταν δευτερεύουσα μορφή τέχνης. Παρότι το στιλ τους ήταν γνωστό στον αναγνώστη και τα ονόματά τους δημοσιεύονταν διεθνώς, ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν ως αληθινοί καλλιτέχνες. ''Ήταν σχεδόν μυστικό στον κόσμο, στον οποίο μόνο όσοι εργάζονταν στον ίδιο χώρο θαύμαζαν ο ένας τον άλλον''', εξηγεί ο Connie Gray από την Gray M.C.A.

 

 

18.-Gerd-Grimm-Frau-im-Spei

Fashion illustration for German magazine Frau im Speigel by Gerd Grimm,1949, $4,500.

Ο μόνος Γερμανός εικονογράφος που έγινε διεθνώς γνωστός, ο Gerd Grimm, μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και δούλεψε για κορυφαίες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των Harper's Bazaar, Vogue, Esquire, καθώς και σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες.

 

 

16.-Gerd-Grimm-Frau-im-Spei 

Fashion illustration for German magazine Frau im Speigel by Gerd Grimm,1947, $5,000.

Για να ήσουν ένας πραγματικά καλός εικονογράφος, έπρεπε να καταλαβαίνεις όχι μόνο το lifestyle αλλά τη διαδικασία του σχεδιασμού, την κοπή, τα τελειώματα του ενδύματος, το πέσιμο του υφάσματος, αλλά κυρίως την ικανότητα να μεταφράσεις αυτό που έβλεπες σε ένα έργο τέχνης που θα πουλούσε εκατοντάδες φορέματα.

 

 

13.-Eva-Aldbrook-Dior-II-54

Dior Model Il by Eva Aldbrook,1956, $1,600.

Δυστυχώς μερικές μόνο αυθεντικές εικονογραφήσεις διασώζονται σήμερα. Με την ανάγκη για ταχύτητα στην παραγωγή και την εκτύπωση οι εικονογραφήσεις σταδιακά χάθηκαν. Πολλές καταστράφηκαν στη διαδικασία εκτύπωσης και στη συνέχεια πετάχτηκαν, αφού θεωρούνταν άχρηστες. Αυτές που διασώζονται έχουν γίνει συλλεκτικές, ως αυθεντικές, και ιστορικά art works, που πραγματικά σκιαγραφούν την κομψότητα, το attitude και το στιλ της εκάστοτε εποχής.

 

 

14.-Eva-Aldbrook-Dior-III-5

Dior Model III by Eva Aldbrook, 1956, $1,500.

Μετά την εκπαίδευσή της ως κλασικής χορεύτριας, η Eva Aldbrook, σπούδασε στο St. Martin's, School of Art και έγινε μία από τις πιο πετυχημένες εικονογράφους μόδας των δεκαετιών του '50 και του '60. Στην έκθεση παρουσιάζονται προς πώληση τρεις από τις εικονογραφήσεις της Aldbrook, με το μοντέλο του Dior, Christine Tidmarsh, από το 1956. 

 

33.-Tod-Draz-Suit-Boot-Cove

Original fashion illustration commissioned for Sunday Times fashion page by Tod Draz 1960's, $2,500.

Ο Αμερικανός εικονογράφος Tod Draz ήταν μέρος της χρυσής εποχής της εικονογράφησης μόδας και εργάστηκε για τους New York Times, Saks 5th Avenue και Woman's Wear Daily. Μετακινήθηκε στο Παρίσι, όπου δημοσίευε για τη γαλλική Vogue και κάλυπτε τα shows υψηλής ραπτικής.

 

 

12.-Eric-Stemp-Sevilla-Herc

Charcoal drawing of model Sevilla Hercolani by Eric Stemp,1960's, $2,500.

Kαθώς το 1960 πλησίαζε, η εικονογράφηση μόδας άρχισε να παρακμάζει, διότι τα media απαιτούσαν σαφείς λεπτομέρειες για τα ρούχα, κάτι το οποίο μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη φωτογραφία. Παρ' όλα αυτά, οι καλοί εικονογράφοι συνέχισαν να αναλαμβάνουν δουλειές όπως ο Eric Stemp, που δούλευε για τη βρετανική Vogue συνεχώς από το 1955 έως το 1963. Αξίζει να αναφερθεί πως ο  Stemp, με την ακρίβεια στη λεπτομέρεια, ήταν ο αγαπημένος των συντακτών.

 

 

44.-Barbara-Hulanicki-BIBA-

Βiba pink & blue shift dress design by Barbara Hulanicki, 1964, $900.

Ιδρύτρια του iconic fashion brand Biba, η Barbara Hulanicki ήταν μια αυθεντική εικονογράφος μόδας πριν από τη σύσταση της δικής της εταιρείας ταχυδρομικών παραγγελιών. Η επιχείρηση έκανε επιτυχία σε μια νύχτα και η Ηulanicki έμεινε συγκλονισμένη από τις τεράστιες παραγγελίες που πήρε το αμάνικο φόρεμα που εικονογράφησε και παρουσίασε στην Daily Mirror.

 

 

40.-Barbara-Hulanicki-BIBA-

Biba fashion sketch by Barbara Hulanicki, 1968, $2,500.

Η Barbara περιέγραφε τους έφηβους και τις νεαρές κοπέλες που συνέρρεαν στα καταστήματα Biba ως "μικρά πουλάρια με μακριά πόδια, φωτεινά πρόσωπα και στρογγυλά κουκλίστικα μάτια".

 

 

1.-Angela-Landels-Jubilee-I

Ζandra Rhodes-Jubilee I by Angela Landels, 1972, $3,500.

Στα 70s η εικονογράφηση μόδας έγινε ακόμα πιο πληθωρική. Η Βρετανίδα εικονογράφος Angela Landels ήταν art director στο Harper's Bazaar και το Queen, έχοντας μάθει την τέχνη από τους συντάκτες μόδας, φωτογράφους και μοντέλα. Η έκθεση περιλαμβάνει δύο εικονογραφήσεις της Zandra Rhodes - Jubilee.

 

 

 

6.-Brian-Stonehouse-Pucci-6

Pucci working fashion illustration for US Magazine by Brian Stonehouse, 1970s, $2,500.

Ένας μυστικός πράκτορας πολέμου γίνεται fashion artist. Ο Brian Stonehouse εικονογραφούσε για την αμερικανική Vogue, Harper's Bazaar και την Elizabeth Arden, πριν επιστρέψει στη Βρετανία, όπου και έγινε επαγγελματίας ζωγράφος πορτρέτων. 

 Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε: Drawing on Style by Gray M.C.A, στην  Gallery στο Λονδίνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

WARHOL @ CHRISTIE’S: AMERICAN PASTIMES – SPORTS & POLITICS
Ballerina Butterfly