Ποιος θα πληρώσει 300.000 δολάρια για μια τσάντα;

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - Σε μια κατάμεστη αίθουσα δημοπρασιών πριν από λίγο καιρό φιλοξενήθηκε η δημοπρασία για την 30ή επέτειο του οίκου Christie's. Ο κατάλογος, που αναφερόταν σε 30 παρτίδες, αποτελούνταν από αγαθά που είχαν επιλεγεί το καθένα για τη σκοπιμότητα και την καταγωγή του σε κατηγορίες, όπως έργα τέχνης, αρχαία κεραμικά κειμήλια, κοσμήματα, ρολόγια και σπάνια κρασιά.

Φυσικά και τσάντες...

Ένα από τα ''αστέρια'' της δημοπρασίας ήταν μία Hermes Birkin, ματ Ιμαλαΐων, από δέρμα κροκόδειλου, τσάντα 12 ιντσών, με στοιχεία λευκόχρυσου και με 245 -χρώματος F- διαμάντια που υπολογίζονταν κοντά στα 10 καράτια. Με εκτίμηση προπώλησης από 190.000 δολάρια μέχρι 260.000 δολάρια, το συγκεκριμένο μοντέλο της Hermes κέρδισε επάξια τον τίτλο της ''πιο πολύτιμης τσάντα στον κόσμο''.

 

 

To πλήθος του δωματίου, ως επί το πλείστον προερχόμενο από την ηπειρωτική Κίνα, αποτελούμενο από συλλέκτες από την Ταϊβάν και την Ιαπωνία, παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα, καθώς ο Jussi Pylkkanen, ο πρόεδρος του οίκου Christie's παγκοσμίως, προήδρευσε από το βάθρο πάνω από τους πλειοδότες, που οδήγησαν την τιμή για την Birkin γρήγορα στα περισσότερα από 128.679 δολάρια (ή περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια του Χονγκ Κονγκ). Σε μόλις τέσσερα λεπτά, η τσάντα πωλήθηκε (σε ιδιώτη συλλέκτη), και ένα νέο ρεκόρ πραγματοποιήθηκε, στα 244.490 δολάρια, πριν από το premium ενός αγοραστή (για συνολικά 300.168, δολάρια περισσότερα από την πρότυπη λιανική τιμή των 280.000 δολαρίων). Το γεγονός ότι η Hermes Birkin απέφερε περισσότερα χρήματα από ό,τι ένας κρεμαστός πάπυρος, που ανήκει στην Κινέζα αυτοκράτειρα Dowager Cixi της δυναστείας των Τσινγκ (αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων του Χονγκ Κονγκ), ή ένα σπάνιο ρολόι με θόλο ηλιακής ενέργειας από τον Patek Philippe (επίσης αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων του Χονγκ Κονγκ), αποδεικνύει τη μυθική υπόσταση αυτής της τσάντας. ''Το γραφείο μας στο Λονδίνο ξεκίνησε να δημοπρατεί είδη μόδας, ως μέρος των πωλήσεων ακινήτων κατά τη δεκαετία του 1990, ενώ το 2000 άρχισε να συμπεριλαμβάνει σύγχρονες τσάντες και αντικείμενα συλλογών'' δήλωσε ο Matthew Rubinger, ο διεθνής διευθυντής –με βάση το Χονγκ Κονγκ- σε τσάντες και αξεσουάρ για την Ασία. Μετά από μια επιτυχημένη θητεία στις πωλήσεις τσαντών σε διαδικτυακή απευθείας σύνδεση με τις δημοπρασίες, ο οίκος Christies's άνοιξε νέα τμήματα, με βάση τις τσάντες και τα αξεσουάρ στο Χονγκ Κονγκ και στο Παρίσι, το 2014. Ο γνωστός οίκος διοργανώνει πλέον δύο φορές το χρόνο δημοπρασίες για τσάντες και αξεσουάρ στο Χονγκ Κονγκ μαζί με τις πιο παραδοσιακές πωλήσεις του. Όσον αφορά τη φρενίτιδα για την Birkin Ιμαλαΐων (εκτός από τα διαμάντια) :''Το λευκό είναι το πιο δύσκολο χρώμα για να επιτευχθεί, δουλεύοντας με δέρμα κροκόδειλου, καθώς θα πρέπει να αφαιρεθεί όλη η φυσική αρχική χρωστική του' δήλωσε ο κ. Rubinger για τη σταδιακή μετατροπή του τόνου από γκρι σε λευκό, εμπνευσμένη από τα επιβλητικά βουνά. ''Να βρείτε μια τσάντα σε σχεδόν αχρησιμοποίητη κατάσταση είναι ακόμα πιο σπάνιο''. Ο πωλητής ήταν ιδιωτικός συλλέκτης, ο οποίος κατείχε την αχρησιμοποίητη Birkin από το 2008. Θεωρείται ότι μόνο μία ή δύο από αυτές τις τσάντες παράγεται κάθε χρόνο από το ατελιέ του οίκου Hermès.

 

Η δουλειά του κ. Rubinger τώρα επικεντρώνεται στην προμήθεια των τσαντών, ώστε να μεγαλώσει η πελατεία του και να επιτύχει την αξιολόγηση της ποιότητας των προϊόντων σε μία κλίμακα τεσσάρων βαθμών (ο ένας βαθμός είναι το αποτέλεσμα για μια ολοκαίνουργια τσάντα και οι τέσσερις για μία μεταχειρισμένη). Πολλοί από τους πελάτες του είναι οι ίδιοι πελάτες του οίκου Christie's και συλλέκτες τέχνης και κοσμημάτων, ενώ και οι εύποροι πελάτες της Ασίας γρήγορα τροφοδοτούν τη ζήτηση. ''Η Chanel πάντα τα πήγαινε καλά στη δευτερογενή αγορά, και πουλάμε επίσης Gucci και Balenciaga, αλλά η Hermes είναι σαφώς ο ηγέτης'' είπε, προσθέτοντας ότι η πελατειακή βάση είναι χωρισμένη μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, με πολλούς μόνιμους και επαναλαμβανόμενους πελάτες. ''Προηγούμενο ρεκόρ κατείχε μία μια 35 εκατοστών φούξια Birkin, με δέρμα κροκόδειλου και παρουσία διαμαντιών, η οποία πουλήθηκε για 1,4 εκατομμύρια, χωρίς την πριμοδότηση' είπε, αναφερόμενος στην πώληση σε δολάρια του Χονγκ Κονγκ. ''Οι ειδικές παραγγελίες και τα εξωτικά δέρματα είναι πάντα δημοφιλείς. Το δέρμα σαύρας έχει μεγάλη ζήτηση αυτήν την περίοδο''. Μπορεί να φαίνεται γελοίο σε μερικούς ότι μια τσάντα αντιμετωπίζεται ως επένδυση, αλλά για έναν συλλέκτη Birkin, όπως η Emily Chan, μία τραπεζίτης επενδύσεων, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, αποτελεί μια αξιόλογη επενδυτική επιλογή. Κατέχει πάνω από 50 τσάντες, που τις αγοράζει ως v.i.p. πελάτης από το Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ και την μπουτίκ του οίκου στο Τόκιο, καθώς και από τις δευτερογενείς αγορές, μέσω δημοπρασιών ''Οι Birkins είναι τόσο μια επένδυση, όσο και ένα αξεσουάρ μόδας για μένα'' είπε. ''Οι Birkins είναι σαν νόμισμα: Μπορεί να εξαργυρωθεί οποιαδήποτε στιγμή. Από όλους τους τρόπους για να αποκτήσεις πρόσβαση στις τσάντες μού αρέσουν οι δημοπρασίες, γιατί δεν πηγαίνεις για ψώνια μόνος σου'' πρόσθεσε. Η αγαπημένη της Birkin είναι ανεπιφύλακτα αυτή των Ιμαλαΐων. ''Για τα τελευταία 35 χρόνια, η τάση των τιμών Birkin ήταν σε μόνιμη ανοδική πορεία, πηγαίνοντας καλύτερα ακόμα και από το χρυσό'', είπε η κα Chan, η οποία άρχισε τη συλλογή της το 1993. ''Η τέχνη και τα κοσμήματα είναι επίσης καλές επενδύσεις, αλλά το εμπόδιο για να τα χτυπήσεις είναι υψηλότερο, και επίσης οι αγορές αυτές γνωρίζουν τη μεταβλητότητα''. Οι Birkins έχουν ανέβει σε αξία κατά 500% τα τελευταία 35 χρόνια, ενώ η αύξηση αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με το baghunter.com, μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την αγορά και πώληση πολυτελών τσαντών.''Από την έρευνά μας γνωρίζουμε ότι η πελάτισσα από την Ασία προτιμά την τσάντα των 30 εκατοστών' είπε ο κ Bocher, ''ενώ η Ευρωπαία θέλει αυτή των 35 εκατοστών. Τα πιο δημοφιλή χρώματα είναι μπεζ, μαύρο και καφέ. Για τις νέες αχρησιμοποίητες Birkins θα έχουμε μια σημείωση του 10% έως 20% πάνω από τη λιανική τιμή. Οι πελάτες μας ψάχνουν πάντα για κάτι μοναδικό''.

''Είχαμε μια Birkin πολύ μαύρη'' συνέχισε, αναφερόμενος σε μια περιορισμένη έκδοση Hermes Birkin με μαύρο υλικό, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του Jean Paul Gaultier, ''η οποία πωλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες''. Όσο οι τσάντες γίνονται πιο εύκολα ανιχνεύσιμες και οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, οι περισσότεροι συλλέκτες τις βλέπουν ως περιουσιακά στοιχεία. Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν πρόθεση να πουλήσουν θέλουν να καταλάβουν καλύτερα τη διαχρονική αξία από αυτών των κομματιών.

 

 Πηγή: nytimes.com

Βάσια Δουκουμοπούλου