Το HELLO! καινοτόμησε και επέφερε το περιοδικό “σχίσμα”

Έγινε πολύς ντόρος το τελευταίο δεκαήμερο για την απόφαση που πήραμε με τους συνεργάτες μου στο Ηello! να κάνουμε την υπέρβαση και να αλλάξουμε ριζικά, αλλά σταδιακά, το περιεχόμενο και, βέβαια, το εξώφυλλο του περιοδικού. Μια αλλαγή, ωστόσο, που προετοιμάζαμε μήνες πριν.

Άπαντες σοκαρίστηκαν όταν είδαν για πρώτη φορά ένα πρόσωπο, άγνωστο μέχρι τότε, αλλά διάσημο, μόλις μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα σε όλον τον πλανήτη, να κοσμεί το εξώφυλλο του Hello! «Ο Γιάνης Βαρουφάκης και η σύζυγός του στο Hello!;», με ρώταγαν, μην μπορώντας να το πιστέψουν, και εγώ τους απαντούσα κοφτά: «Μάλιστα!». Και δεν άφησα κανέναν να με πείσει να κάνω πίσω, όπως δεν άκουσα τίποτα ούτε για το δεύτερο εξώφυλλο με την Περιστέρα Μπαζιάνα, παρά μόνο αφού κυκλοφόρησε εισέπραξα απ' όλους θετική έκπληξη! Κι αν ήμουν πιο τολμηρή και πιο αυταρχική με τους συνεργάτες μου (που, δυστυχώς, δεν είμαι τόσο frau, και το έχω πληρώσει ακριβά), θα έπρεπε εδώ και καιρό να φιλοξενώ στις σελίδες του μόνο και πάντα θέματα με celebrities, γιατί όλοι οι παραπάνω είναι, θέλοντας και μη, celebrities, πλέον, με την έννοια της διασημότητας και της δημοφιλίας. Είναι, βέβαια, celebrities μιας άλλης λογικής και όχι σαν μερικά από τα γνωστά καταξιωμένα ονόματα, η «εύκολη λύση» που υπέμενα στωικά, συμφωνώντας απελπισμένη (ναι, αυτή είναι η κατάλληλη λέξη: απελπισμένη), μέχρι πριν από λίγο καιρό να γίνονται τα κεντρικά μας εξώφυλλα.

 hello-new2.jpg

Εξώφυλλο περιοδικού Hello!

Κεντρικά πρόσωπα, ο Γιάνης Βαρουφάκης και η σύζυγός του, Δανάη Στράτου.

 


Είναι εξόχως επίκαιρη η φράση του δημοσιογράφου, Κώστα Γιαννακίδη, σε ένα ιδιαίτερα εύστοχο κείμενο που ανάρτησε στο Protagon, πως οι πολιτικοί μπήκαν στα κομμωτήρια, όσο σωβινιστική κι αν ακούγεται. Διαφωνώ εντόνως, βεβαιότατα, με την ταύτιση του περιοδικού με τα κομμωτήρια. Δηλαδή, οι γυναίκες είμαστε αμετανόητες κουτσομπόλες, αργόσχολες, που στο κομμωτήριο ξεσπαθώνουμε σε ανάγνωση εντύπων; Μα, πού ζείτε αγαπητέ μου, σε ταινία της Φίνος Φιλμ, όπου η Καραγιάννη έχει το συνοικιακό κομμωτήριο; Στα κομμωτήρια, πλέον, οι περισσότερες κυρίες, που είναι νεότατες, καθότι οι γιαγιάδες δεν έχουν περίσσευμα από τη σύνταξη ούτε για κόψιμο των μαλλιών, σερφάρουν στο internet με iPhone και iPad, ενώ δεν τους φτάνει η ώρα να τα προλάβουν όλα και είναι με το μάτι στο ρολόι, γιατί οι περισσότερες είναι εργαζόμενες μητέρες και, γενικώς, «γυναίκες Tiramola»!

Εξώφυλλο περιοδικού Hello!

Κεντρικό πρόσωπο η Περιστέρα Μπαζιάνα.


Το Hello! είναι το μόνο και πρώτο σοβαρό αξιόπιστο και με αυστηρά διεθνή κριτήρια celebrities περιοδικό που βγήκε στην Ελλάδα πριν από 10 χρόνια. Μη με ρωτάτε γιατί και πώς πορεύτηκε τόσα χρόνια συνυφασμένο με τα μπικίνι της Ελένης και κάποιων άλλων κυριών. Χρειάζομαι βιβλίο για να σας τα εξιστορήσω, ηρεμιστικά, πραότητα και χρόνο, που δε διαθέτει κανένας. Οι καιροί άλλαξαν και οι αντοχές όλων στην εγχώρια showbiz εξαντλήθηκαν. Ήρθε ο καιρός της επανεξέτασης των πραγμάτων και εδώ.

hello-exofyllonew3.jpg

Εξώφυλλο περιοδικού Hello!

Παγκόσμια αποκλειστικότητα, η Αθηνά Ωνάση με τον Αλβάρο Ντε Μιράντα Νέτο.

 

Ως γνωστόν, έχω εμμονή με τα περιοδικά. Πείτε το επαγγελματική διαστροφή, δε ζω χωρίς να διαβάζω όλο τον Τύπο, ελληνικό και διεθνή. Διαβάζω (ξεφυλλίζω, για την ακρίβεια) μέχρι και τα κορεατικά και ταϊβανέζικα περιοδικά – η συλλογή μου, μέχρι που την εγκατέλειψα εν μία νυκτί στο παλιό μου γραφείο, ήταν παροιμιώδης. Όπως αρρώστησα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για να βγάλω κάποια άλλα περιοδικά, δηλαδή το «Life & Style» και τη «Vogue», έτσι είχα πάθει εμμονή και με το Hello!, ξέροντας πως αυτό το περιοδικό αποτελεί πρόσφορο έδαφος για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Άλλες εποχές, ακραίες, όταν ο κόσμος είχε διάθεση, χρήματα, υπήρχε και showbiz που διέθετε κάτι, έστω μικρό, να πει και να ξαφνιάσει και το internet ήταν ακόμη στα σπάργανα, οι ειδήσεις δεν πέθαιναν τόσο νέες...

 

 

ihola.jpg

Η ισπανική έκδοση, iHOLA

Τεύχος Φεβρουαρίου 2015.

 

Φυσικά, από την αρχή, είχα ένα άλλο Hello! στο μυαλό μου, πιο εστέτ, ελιτίστικο, περισσότερο κοντά στην Ευρώπη και, κυρίως, στη «μαμά» Ισπανία (το μητρικό iHola είναι ο σημαντικότερος περιοδικός τίτλος στην Ισπανία). Αλλά εδώ κουμαντάρει άλλος Θεός, ποτέ μα ποτέ μια ξένη φόρμουλα δεν πέτυχε όπως αλλού. Πάντα χρειάζεται προσαρμογή. Οι Έλληνες είμαστε απείθαρχος λαός, ασυμβίβαστος σε κάθε είδους προκάτ μοντέλο, είμαστε από μόνοι μας εφευρέτες και... αυθεντίες! Μη μου ζητάτε να σας εξηγήσω λεπτομερώς πώς το όνειρό μου για ένα ελιτίστικο περιοδικό με διεθνή χαρακτήρα έγινε το φωτογραφικό άλμπουμ της Ελένης Μενεγάκη στις ατέλειωτες διακοπές της ζωής της. Είναι βαθύς ο πόνος μου γι' αυτό και μεγάλο το κρίμα που με βαραίνει, κατά το λαϊκό άσμα. Το πιο αστείο, όμως, και περίεργο, είναι πως όλοι αυτοί που απεχθάνονταν να βλέπουν το ίδιο και το ίδιο πρόσωπο (εγώ να δείτε...) στα εξώφυλλα ήταν οι ίδιοι που αγόραζαν μανιωδώς το Hello!, αλλά και άλλα έντυπα που μπήκαν, θέλοντας και μη, στον ίδιο χορό. Φαύλος κύκλος...

 

H βρετανική έκδοση του HELLO!

Τεύχος Φεβρουαρίου 2015.


Για να έρθω στο προκείμενο, λοιπόν, όλοι ξαφνιάστηκαν, το απόγευμα κάποιας Δευτέρας, αμέσως μετά τις εκλογές, βλέποντας κρεμασμένο πειραματικά στον τοίχο του γραφείου μου το προσχέδιο ενός εξωφύλλου: δηλαδή, μίας ακόμα Ελένης με τις άπειρες σακούλες από shopping στα χέρια. Μου ήρθε να πηδήξω εγώ από τον τέταρτο όροφο της Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, χωρίς καμία σακούλα, έστω για αλεξίπτωτο... Έφταιγε η απόγνωσή μου, αλλά και όλων μας, που η ζωή μας είναι πλέον αλλού και αλλιώς και δε μας αφορούν καθόλου μα καθόλου οι ζωές κάποιων άλλων που, λυπάμαι βαθιά, εμείς σας τους επιβάλλαμε και τους καθιερώσαμε; Φταίει που καρδιοχτυπούμε τι στο καλό θα γίνει μ' αυτή την ταλαίπωρη χώρα και αν, τελικά, θα επιβιώσουμε; Όλα αυτά, παλιά και νέα, και το κέρμα γύρισε. Θέλετε celebrities; Θα τους έχετε! Αλλά, αγαπητοί μου, να είστε ανοιχτόμυαλοι και δεκτικοί στο καινούργιο, το διαφορετικό, το μη παρωχημένο.

 

 

Εξώφυλλα Life&Style.


Η μνήμη μου γυρνάει ξανά πίσω, στο Δεκέμβριο του 1999, όταν δούλευα μερόνυχτα αξημέρωτα για ένα άλλο περιοδικό, που αγαπήθηκε όσο λίγα στην Ελλάδα, με πολύ αξιόλογο περιεχόμενο: το «Life & Style», ένα «παιδί» που έχασα εξαιτίας της χρεοκοπίας των ελληνικών media, της κρίσης στη χώρα μας και του lifestyle, που πέθανε εξαιτίας της πρώτο απ' όλα. Ήταν το πρώτο ελληνικό περιοδικό που απενοχοποίησε και έκανε celebrities πολιτικούς και βασιλείς, ενώ καθιέρωσε ως πιο ποιοτικούς πάρα πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες celebrities, που έγιναν οι «βασιλείς» και οι «βασίλισσες» του τηλεοπτικού Ελλαδιστάν. Φυσικά, ευθύνομαι για άπειρες νύφες, ων ουκ έστιν αριθμός, τύπου «american dream Martha Stewart style», που δημιούργησα, αλλά και σταρ εργαστηρίου, με μια διαστροφή για όσο αποτύπωνα αυτό ακριβώς που είχα στο κεφάλι μου, αυτό που ήθελα εγώ να δείξω ως εικόνα και όχι αυτό που πραγματικά εξέπεμπαν εκείνοι. Κι αυτό ήταν και είναι, τελικά, το ναρκωτικό που με τρελαίνει σ' αυτή τη δουλειά: το πόσο καλά μπορείς να μετατρέψεις -αν έχεις τις γνώσεις και ικανούς συνεργάτες- μια ρεαλιστική φυσιογνωμία, ωραία ή μέτρια, σε είδωλο. Την πρώτη φορά που τόλμησα να βγάλω εξώφυλλο τον Παύλο και τη Μαρί Σαντάλ, στο «Life & Style», δεχτήκαμε απειλές για βόμβα στα τότε γραφεία μας, ενώ ο εκδότης και σύζυγός μου, τότε, τώρα και για πάντα (ελπίζω) μου φώναζε πως μ' αυτά που κάνω θα μας ανατινάξουν. Κάποια στιγμή τα βασιλικά εξώφυλλα ήταν τουλάχιστον τρία με τέσσερα ετησίως, γιατί όλοι κατάλαβαν πως οι άνθρωποι αυτοί είναι παγκόσμιοι celebrities, τους έβλεπαν συνεχώς, και έτσι κι εμείς τους απενοχοποιήσαμε μ' αυτό το περιοδικό πριν από 14 χρόνια, και κάποια στιγμή το κατάλαβαν άπαντες και σταμάτησε να τους κάνει εντύπωση.

 

lifestyle-kolazexofilla.jpg

Εξώφυλλα περιοδικού Life&Style.

 

Ούτε βόμβες έσκασαν ούτε κανένας ενοχλήθηκε – όποιος, άλλωστε, διαφωνεί μ' ένα εξώφυλλο, δεν έχει παρά να αγοράσει κάτι άλλο. Έτσι συμβαίνει και τώρα. Οι celebrities του παρόντος είναι άλλοι. Ε, δε θα σας πω και ποια εξώφυλλα έχω στο μυαλό μου, αλλά επειδή έχω κουραστεί πλέον μετά από τόσα χρόνια «φούρναρης» να με ρωτούν συνεχώς γιατί παρελαύνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι στα εξώφυλλα, απλά δείχνω κατανόηση σ' αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται πόσο «μεγάλο» είναι το εγχώριο τοπίο της showbiz και ποιοι το εκπροσωπούν. Ωστόσο, έχω την εντύπωση πως μερικοί και μερικές πρέπει να αποσυρθούν, και αν ήταν στο δικό μου χέρι, θα είχαν αποσυρθεί από τα έντυπα αυτά εδώ και χρόνια, γιατί είναι προβλέψιμοι και προϊόντα εργαστηρίου – μερικοί δε έχουν βαρεθεί και τους εαυτούς τους και το καθημερινό τους πρόγραμμα μέχρι θανάτου, ενώ άλλοι έχουν απολέσει και τα τελευταία ψήγματα ταλέντου. Η κρίση χτυπάει παντού, άλλωστε...

 

hello-palio1.jpghellopalio-2.jpg

Παλαιότερα εξώφυλλα του περιοδικού Hello!


Με το αναγνωστικό κοινό τι γίνεται, όμως; Ένα καλό, αλλά κακομαθημένο κοινό, που έχει δει τα πάντα και τους πάντες, αλλά έχει και τη διαστροφή να θέλει να τους ξαναβλέπει, γκρινιάζοντας «μα, γιατί όλο το ίδιο σταρ σίστεμ, λες και δεν υπάρχει άλλο;». Το κοινό, λοιπόν, πρέπει να γίνει πιο δεκτικό στις αλλαγές και να καταλάβει πως δεν έχει την ανάγκη να ακολουθεί τις ζωές των ίδιων και των ίδιων ανθρώπων. Μην αναρωτιέστε για ποιον ειδικά μιλάω και, με ειλικρίνεια, δε μιλώ για έναν ή για μία μόνο celebrity, γιατί είναι πολλοί και διάφοροι αυτοί που πλέον δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να «παίζουν» στα εξώφυλλα των περιοδικών.

 

hellopalio3.jpghello-palio4.jpg

Παλαιότερα εξώφυλλα του περιοδικού Hello!


Συνοψίζοντας, και παίρνοντας το θάρρος να υποστηρίξω ως επαγγελματίας τα παραπάνω, σε γενικές γραμμές, γιατί για τα ειδικά ερωτήματα (τα οποία οσμίζομαι ποια είναι) υπάρχουν πολλές και ειδικές επεξηγήσεις κατά περίπτωση: μετά, λοιπόν, από τόσο χρόνο της ζωής μου πίσω απ' αυτό που κρύβεται σε μια σελίδα και κατ' επέκτασιν σε εκατομμύρια πλέον σελίδες τυπωμένων περιοδικών, αποφάσισα, από εδώ και μπρος, έστω και σε αυτούς τους φριχτούς για τα media καιρούς, και με πόνο ψυχής, έστω και με απώλεια κυκλοφορίας, έστω κι αν κάποιοι θέλουν να μένουν προσκολλημένοι σε ψεύτικα και κακάσχημα αισθητικά στημένα εξώφυλλα και Ελληνίδες «Παολίνες», πως δεν μπορούμε πλέον να περπατάμε με την όπισθεν! Είναι ευκαιρία, τώρα που φαίνεται πως όλοι έχουμε φτάσει, για ποικίλλους λόγους, στα όριά μας, να διαφανεί αν θ' αλλάξει και κάτι στο τετριμμένο ύφος της τελευταίας δεκαετίας στον περιοδικό Τύπο. Άλλωστε, αρκετά δεν επαναληφθήκαμε όλοι και όλες, ειδικά την τελευταία πενταετία, που φάνηκε και η γοργά φθίνουσα πορεία της ελληνικής κοινωνίας; Αρκετά προβλέψιμη δεν ήταν η ζωή όλων μας μέχρι τώρα; Μήπως ήρθε η ώρα για αναγνωστική αναβάθμιση κατά περίπτωση; Βέβαια, για να εξηγούμαστε, στα περιοδικά δε θα αναλύουμε τον Πλάτωνα, ούτε αυτό είναι το ζητούμενο, αλλά καιρός είναι να μπει και λίγο φρένο στο φανταστικό κόσμο της Πάτι, δε νομίζετε;

 Έλενα Μακρή

 

Υ.Γ.: Ευχαριστώ πολύ το αναγνωστικό κοινό για την αναπάντεχη υψηλή κυκλοφορία που έδωσε στο Hello! με την πρόσφατη ανανέωσή του. Μας αποδεικνύει ότι αισθάνεται ό,τι ακριβώς αισθανόμαστε!

 

IT TAKES TWO, ELENI