Μύθος και Τέχνη: Η κατοικία του Yves Saint Laurent στο Παρισι φιλοξενεί μια απαράμιλλη συλλογή έργων Τέχνης

Με αφορμή τη δημοπρασία έργων τέχνης που είχε στην ιδιοκτησία του ο Yves Saint Laurent με το σύντροφο και συνεργάτη του Pierre Berge, το 2008 το περιοδικό «House by Life&Style» παρουσίασε στις σελίδες του τους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας και κάποια από τα σπουδαιότερα κομμάτια της συλλογής τους.

 

ysl1home.jpg

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ.

Άποψη του κυρίως καθιστικού στην κατοικία της οδού Babylone. Έργα μοναδικής αξίας συνδυάζονται άψογα με αντικείμενα από χρυσό, ασήμι και ελεφαντόδοντο, αλλά και έπιπλα διαφόρων εποχών και στιλ. Τα δύο βάζα που πλαισιώνουν τον καναπέ φιλοτέχνησε ο Jean Dunand το 1925 και έχουν ύψος ένα μέτρο έκαστο.

 

Δύο πολυτελείς κατοικίες στις οδούς Babylone και Bonaparte αποτελούσαν τα ορμητήρια του Υves Saint Laurent και του συντρόφου και συνεργάτη του, Pierre Berge. Η συλλογή με περισσότερα από 700 έργα τέχνης, τα οποία συγκέντρωναν στα δύο σπίτια, αγγίζει τα όρια του μύθου, τόσο από την άποψη της αξίας των έργων, όσο και χάρη στο θρυλικό ιδιοκτήτη τους.

 

ysl2home.jpg

Στο δωμάτιο μουσικής, ο χαμηλός φωτισμός από τα κηροπήγια δημιουργεί αντικατοπτρισμούς στους εντυπωσιακούς καθρέπτες που δημιούργησε το ζεύγος Lalanne. Το αποτέλεσμα θυμίζει την Galerie des Glaces στο παλάτι των Βερσαλλιών.

 

ysl3home.jpg

ΑΡΜΟΝΙΑ.

Οι προθήκες στο Cabinet des Curiosites φιλοξενούν μία συλλογή από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, ενώ το άγαλμα του Βούδα σε στάση dhyanasana εκπέμπει γαλήνη και αρμονία στο χώρο.

 

ysl4home.jpg

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ.

Ο γάλλος σχεδιαστής στο σπίτι του στο Παρίσι,
το 1983. Στον τοίχο διακρίνεται
ο πίνακας του Piet Mondrian, Composition with Grid 2 (Composition no.15).

 

Ο Pierre Berge το 2008 αποφάσισε να τη δημοπρατήσει, προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο ίδρυμα αφιερωμένο στην έρευνα και τη μάχη κατά του AIDS. Σύγχρονοι πάτρωνες των τεχνών, οι Saint Laurent και Berge, εμπνεύστηκαν από τη ζωή του ζεύγους αριστοκρατών Viscomte de Noailles και δημιούργησαν μία συλλογή που αποτελείται από αριστουργήματα της μοντέρνας τέχνης art deco, έπιπλα, αντίκες, διακοσμητικά αντικείμενα, καθώς και πίνακες και σχέδια κλασικών ζωγράφων του 19ου αιώνα. Η αξία της εκτιμάται ανάμεσα στα 200 και τα 300 εκατομμύρια ευρώ, όμως αυτό που την κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει είναι η ποιότητα και ο δημιουργικός τρόπος με τον οποίο συνδύασαν τα έργα οι ιδιοκτήτες τους στον προσωπικό τους χώρο.

ysl5home.jpg

Η πολυθρόνα Fauteuil aux Dragons της Eileen Gray.

 

 

R

Ένα ακέφαλο άγαλμα της Ρωμαϊκής Εποχής δεσπόζει στο χώρο της εισόδου. Πρόκειται πιθανόν για έργο εμπνευσμένο από το άγαλμα του Λυκείου Απόλλωνα, του Πραξιτέλη.

 

ysl-7home.jpg

Το έργο Instruments de musique sur un gueridon, του Pablo Picasso.

 

Ο πίνακας Le Danceur του Henri Matisse.

 

ysl10home.jpg

Άποψη του χώρου της εισόδου με θέα στο κυρίως καθιστικό.

 

«Ο Pierre Berge και εγώ επιθυμούσαμε οι επιλογές μας να αντικατοπτρίζουν τα αγαπημένα μας κομμάτια και να μας επιτρέπουν να εξελισσόμαστε μαζί με αυτά. Μόνος οδηγός μας ήταν η ποιότητα», είχε πει αναφερόμενος στη συλλογή ο διάσημος γάλλος σχεδιαστής.

Έπιπλο της Eileen Gray. Τα μπρούτζινα κηροπήγια, όπου επάνω σε αυτό φιλοτέχνησε η Claude Lalanne.

 

Γωνιά στο κυρίως καθιστικό. Κάτω δεξιά διακρίνεται ο πίνακας του Henri Matisse «Les coucous, tapis bleu et rose».

 

Πράγματι, το σπίτι της οδού Babylone αποτελεί από μόνο του ένα μουσείο, γεγονός το οποίο φαίνεται ήδη από το χώρο υποδοχής. Η λιτή μαύρη πόρτα, πλαισιωμένη από τοίχους επενδυμένους με κυρτή κόκκινη λάκα και χρυσοποίκιλτη μπορντούρα, προϊδεάζει για το μεγαλείο και τον πλούτο των έργων που φιλοξενούνται στην κατοικία. Περνώντας στο κυρίως καθιστικό, όπου οι τοίχοι είναι επενδυμένοι με ξύλο βελανιδιάς, η εξαιρετική αισθητική των ιδιοκτητών γίνεται εμφανέστερη, χάρη στον εμπνευσμένο συνδυασμό έργων τέχνης, επίπλων και διακοσμητικών αντικειμένων από διαφορετικές εποχές, χώρες και στιλ. Έργα των Gericault, Ingres, Klee, Matisse, Cezanne, Picasso και Munch συνυπάρχουν αρμονικά με πολυθρόνες της Eileen Gray και τραπεζάκια των Rateau και Ruhlmann, πάνω στα οποία οι ιδιοκτήτες τοποθέτησαν εντυπωσιακά αντικείμενα από χρυσό, ασήμι και ελεφαντόδοντο, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν στη διάρκεια της Αναγέννησης και του 18ου αιώνα. Στο δωμάτιο μουσικής οι ιδιοκτήτες επιστράτευσαν το ταλέντο του ζεύγους Claude και Francois-Xavier Lalanne, οι οποίοι έντυσαν όλο το χώρο με 15 μπρούτζινους καθρέπτες και εντυπωσιακά κηροπήγια, που δημιουργούν ευφάνταστους αντικατοπτρισμούς. Ο Σεν Λοράν εμπνεύστηκε την ιδέα για τη διακόσμηση του συγκεκριμένου δωματίου έπειτα από ένα ταξίδι στην Αυστρία και τη Βαυαρία και το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει την Galerie des Glaces στις Βερσαλλίες.

ysl-9home.jpg

ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ.

Στην τραπεζαρία, 18 καρέκλες των μέσων του 18ου αιώνα,
οι οποίες προέρχονται από το Palazzo Carrega-Cataldi στη Γένοβα, πλαισιώνουν ένα εντυπωσιακό art deco τραπέζι από μάρμαρο και επαργυρωμένο χαλκό.


Ο σχεδιαστής δημιούργησε επίσης ένα Cabinet des Curiosites κοντά στη σκάλα που οδηγεί στο κάτω επίπεδο της κατοικίας. Το δωμάτιο, δημιουργία του interior designer Jacques Grange, καλύπτεται από προθήκες που θυμίζουν Schatzkammer, όπως αποκαλείται στα γερμανικά ο χώρος όπου φυλάσσονται τα κοσμήματα του στέμματος. Στο κέντρο του δεσπόζει ένας Βούδας της δυναστείας των Μινγκ από χρυσό και κόκκινη λάκα.

Ενδεικτικός για το ταλέντο των ιδιοκτητών να συνδυάζουν εκλεκτά αντικείμενα διαφορετικών στιλ και εποχών είναι και ο χώρος της τραπεζαρίας, όπου 18 καρέκλες σε ύφος ροκοκό, οι οποίες προέρχονται από το Palazzo Carrega-Cataldi στη Γένοβα, πλαισιώνουν ένα εντυπωσιακό art deco τραπέζι από μάρμαρο και επαργυρωμένο χαλκό.

 

Η δημοπρασία διήρκεσε 3 ημέρες και συγκέντρωσε το ποσό των 374 εκατομμυρίων ευρώ

 Photos: Christie's Images Ltd. 2008

Από τη Μαρία Αβραμίδου για το περιοδικό «House by Life&Style», 2008