9 συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε πολύ στρες (αλλά δεν το ξέρετε)

Ακολουθούν 9 συμπτώματα που δείχνουν ότι είστε υπερβολικά στρεσαρισμένοι:

 


1. Το σώμα σας πονάει
Πολλές φορές δεν ακούμε αυτά που μας ψιθυρίζει το σώμα μας μέχρι να μετατραπούν οι «ψίθυροι» σε «κραυγές». Όταν υποφέρει από έντονο στρες, ο οργανισμός αρχίζει να καταρρέει. Μπορεί να παρουσιάσετε στομαχικά προβλήματα, διάρροια, έλκη, σφιγμένους μυς, πόνους στο στήθος και αίσθημα παλμών. Το σώμα πονάει, η αρθρίτιδα παρουσιάζει έξαρση και ακόμα και ένας πονοκέφαλος ζητά επιτακτικά την προσοχή σας. Όποτε αισθάνεστε πόνους στο σώμα σας, πρέπει να τους δίνετε σημασία. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα, αλλά αντιμετωπίστε αυτό που συμβαίνει. Δεν πρέπει μόνο να διαχειριστείτε το στρες, αλλά να αποδεχτείτε και να συνειδητοποιήσετε ότι χρειάζεται να κάνετε κάποιες αλλαγές. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

 

wordc-stress2-s.jpg


2. Δεν κοιμάστε καλά
Οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειες ύπνου, είτε οι υπερβολικές ώρες ύπνου λόγω εξάντλησης είτε η αϋπνία, πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ο διαλογισμός, η γυμναστική και η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βοηθούν να περιοριστούν τα προβλήματα ύπνου. Το σημαντικότερο όμως είναι να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος. Ανησυχείτε υπερβολικά στη διάρκεια της νύχτας; Βλέπετε εφιάλτες; Αυτά που συμβαίνουν στη διάρκεια της ημέρας προβάλλονται ξανά στο υποσυνείδητο. Το στρες δεν αφήνει το μυαλό να ηρεμήσει και ο ύπνος είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζονται.


3. Έχετε αυξομειώσεις βάρους
Τρώτε πολύ ή ξεχνάτε να φάτε; Το στρες θα επιβραδύνει το μεταβολισμό σας και το βάρος σας θα αυξηθεί. Αν πάλι ανησυχείτε αλλά δεν αντιμετωπίζετε τα προβλήματα που σας απασχολούν, μπορεί να χάσετε γρήγορα βάρος. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, τα κύτταρα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Το φαγητό είναι ενέργεια και οι τροφές που επιλέγουμε να δώσουμε στον οργανισμό μας είναι μια ένδειξη του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη ζωή.

 

stress-management.jpg


4. Σκέφτεστε συνεχώς τη δουλειά ή τα προβλήματα
Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε για λίγο να σκέφτεστε τη δουλειά, τα οικονομικά και άλλα προβλήματα, για να χαλαρώσετε, το στρες έχει κυριεύσει τη ζωή σας. Ο Mark Twain έχει πει: «Η ανησυχία είναι σαν να πληρώνεις ένα χρέος που δεν χρωστάς». Δεν μπορείς να βρεις λύσεις αν δεν απομακρυνθείς από το πρόβλημα. Το μόνο που μπορεί να κάνει η υπερβολική ανησυχία είναι να προκαλέσει τελικά ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα.


5. Δεν μπορείτε να μείνετε ακίνητοι
Αν δεν μπορείτε να πάτε μια βόλτα, να καθίσετε να σκεφτείτε ή να κάνετε ήπιες ασκήσεις stretching, μπορεί να έχετε υπερβολικό στρες. Όταν αισθάνεστε συνεχώς άγχος και δεν μπορείτε να χαλαρώσετε, ούτε καν για να διαβάσετε ένα βιβλίο, είναι καιρός να αντιμετωπίσετε αυτό που σας κάνει να μην μπορείτε να μείνετε ακίνητοι. Μερικές φορές το μυαλό είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Είναι ώρα να ζητήσετε βοήθεια για να διαχειριστείτε το άγχος και τους φόβους σας.

 

Overstressed.jpg


6. Δεν έχετε υπομονή με τους άλλους
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα του υπερβολικού στρες είναι η έλλειψη υπομονής ή ανοχής. Αν χάνετε την ψυχραιμία σας ή θυμώνετε γρήγορα, το πιθανότερο είναι ότι έχετε πολλά στο μυαλό σας. Δεν είναι εύκολο να κουβαλάμε όλα τα προβλήματα στους ώμους μας. Μερικές φορές, πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι είμαστε δυνατοί και να ζητήσουμε βοήθεια.


7. Έχετε μεγάλες μεταπτώσεις στη διάθεσή σας
Όταν τα επίπεδα του στρες αυξάνονται, επηρεάζεται η ψυχική μας υγεία. Αν αισθάνεστε χαρούμενοι τη μία στιγμή και λίγο μετά αρχίζετε να κλαίτε ή θυμώνετε, μπορεί να έχουν επηρεαστεί οι ορμόνες σας από το υπερβολικό στρες. Δεν βοηθάει να κρατάτε τα πράγματα μέσα σας και να τα υπομένετε όλα μόνοι σας. Ζητήστε βοήθεια. Μιλήστε στους κοντινούς σας ανθρώπους. Αφιερώστε χρόνο, για να ανακαλύψετε τι φταίει πραγματικά που συμπεριφέρεστε έτσι.

 

Stress-and-Worship.jpg


8. Έχετε τριχόπτωση
Οι άνθρωποι χάνουν συνήθως γύρω στις 100 τρίχες την ημέρα. Οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβάνονται καν. Μερικές φορές, το στρες μπορεί να διαταράξει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μπουν δυσανάλογα πολλές τρίχες ταυτόχρονα σε στάδιο ανάπαυσης. Μετά από περίπου τρεις με τέσσερις μήνες, όλες αυτές οι τρίχες θα πέσουν. Αν παρατηρείτε ότι τα μαλλιά σας πέφτουν πολύ, είναι καιρός να εξετάσετε ποιοι είναι οι συναισθηματικοί παράγοντες που προκαλούν αυτή τη διαταραχή.


9. Έχετε μειωμένη λίμπιντο
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν στρες δεν ασχολούνται με το πρόβλημα της απώλειας της σεξουαλικής διάθεσης. Δεν το παραδέχονται καν στον εαυτό τους ή στους συντρόφους τους. Όταν τα επίπεδα του στρες αυξάνονται, επηρεάζεται η έκκριση των ορμονών του στρες που ευθύνονται για τη σεξουαλική διάθεση. Το στρες προκαλεί εξάντληση και αδυναμία να απολαύσετε οποιουδήποτε είδους οικειότητα. Αν αισθάνεστε ότι η σεξουαλική σας διάθεση έχει μειωθεί ή χαθεί τελείως, ίσως είναι σκόπιμο να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε τεχνικές διαχείρισης του στρες και άλλες τεχνικές χαλάρωσης.

 

Το στρες είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Ας αφουγκραστούμε λοιπόν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας, ώστε να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε εγκαίρως. Είναι στο χέρι μας να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να αντιληφθούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή.

 


Πηγή: www.powerofpositivity.com

Στέλλα Χαμακιώτη