Τελικά, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μπορεί να κάνουν καλό στην υγεία (και στην επιδερμίδα) μας

Η οδήγηση είναι ο πιο αγχωτικός τρόπος μετακίνησης. Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, το στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, γεγονός που μπορεί να κάνει την επιδερμίδα να εμφανίσει σπυράκια και εξανθήματα. Αν θέλετε να μην επιβαρύνετε την επιδερμίδα σας, είναι σημαντικό να παραμένετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι στη διάρκεια της ημέρας.

 

no-stress.jpg


Το 2015 δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο Transportation Research Part F: Traffic Psychology and Behaviour για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα του στρες οι διάφοροι τρόποι μετακίνησης. Διαπιστώθηκε ότι η οδήγηση προς το γραφείο προκαλεί το μεγαλύτερο άγχος λόγω της έλλειψης προβλεψιμότητας. Οι οδηγοί αγχώνονται μήπως κολλήσουν στην κίνηση, μήπως μπει κάποιο αυτοκίνητο απότομα μπροστά τους καθώς οδηγούν και μήπως πάθουν κάποιο ατύχημα. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν πολύ λιγότερο στρες λόγω των υψηλότερων επιπέδων προβλεψιμότητας. Ποιος θα φανταζόταν ότι η χρήση του μετρό ή του τρένου θα μπορούσε πράγματι να θεωρηθεί χαλαρωτική!

 

commute-body.jpg

 

 

athina-suntagma-metro-tram.jpg


Ωστόσο ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης είναι, προφανώς, το περπάτημα (αν δεν μένετε πολύ μακριά), γιατί οι πιθανότητες να καθυστερήσετε στο δρόμο είναι πολύ λιγότερες.

Τι γίνεται όμως αν πρέπει να πάρετε οπωσδήποτε το αυτοκίνητο; Μερικές φορές, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα, για να μειώσετε τα επίπεδα του στρες:


Ελέγξτε την κίνηση στο δρόμο: κάντε μια έρευνα, θα βρείτε διάφορες εφαρμογές και ιστότοπους που σας ενημερώνουν για την κίνηση στο δρόμο.

 

Ανάψτε το ραδιόφωνο: σύμφωνα με μια μελέτη, η μουσική αυξάνει τη συγκέντρωση και βελτιώνει τη διάθεση.

 

Προσέξτε τον τρόπο που κάθεστε: όταν είστε στρεσαρισμένοι, το σώμα σας σφίγγεται. Πολλές φορές, μπορεί να παρατηρήσετε ότι γέρνετε προς τα μπροστά καθώς οδηγείτε, καμπουριάζετε και σφίγγετε ασυναίσθητα με όλη σας τη δύναμη το τιμόνι. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να αναλύετε τη στάση του σώματός σας όταν σας πιάνει κόκκινο ή όταν είστε κολλημένοι στην κίνηση. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και χαλαρώστε το σώμα σας. Αν το κάνετε αυτό συστηματικά, θα σας γίνει συνήθεια. Και η συγκεκριμένη συνήθεια κάνει καλό.

 

car-sitting-posture.gif


Εφαρμόζοντας αυτές τις απλές συμβουλές, οι καθημερινές μετακινήσεις δεν θα προσθέτουν επιπλέον στρες στην καθημερινότητά σας και η επιδερμίδα σας θα απαλλαγεί από τις ατέλειες που προκαλεί το στρες.

 

 

Πηγή: livemore.biotherm.com

 

Στέλλα Χαμακιώτη