Bίκυ Καγιά: Η πρέσβειρα της Toms στην Ελλάδα μιλά για την κόρη της, που γίνεται δύο χρονών και της άλλαξε τη ζωή

 

kagia5

 

Άνετα θα της αποδίδαμε το χαρακτηρισμό «χαρά της ζωής», καθώς είναι πάντα χαμογελαστή και γλυκομίλητη. Η Βίκυ Καγιά, με εκατοντάδες χιλιόμετρα στις διεθνείς και εγχώριες πασαρέλες, φωτογραφίσεις κι ένα ασφυκτικά γεμάτο επαγγελματικό πρόγραμμα, έχει μειώσει τελευταία τους ρυθμούς της. Δεν την απασχολεί πλέον αν καθυστερεί στα ραντεβού της και δε νιώθει ενοχές γι' αυτό. Ο λόγος, η δύο ετών κόρη της, Μπιάνκα, η οποία άλλαξε την κοσμοθεωρία της. Για τις αλλαγές αυτές, καθώς και για την εμπειρία της ως πρέσβειρας της Toms στην Ελλάδα, μιλήσαμε ένα απόγευμα στου Ψυρρή, στο φιλόξενο δεύτερο σπίτι της, το Fashion Workshop by Vicky Kaya.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τη γέννηση της Μπιάνκα. Πώς ήσουν πριν και πώς τώρα;

Η Μπιάνκα γίνεται δύο ετών στις 25 Μαΐου. Δεν μπορείς να συγκρίνεις. Κατ' αρχάς, ήθελα να κάνω οικογένεια. Λατρεύω τα παιδιά. Τίποτα όμως δε σε προετοιμάζει, ακόμα κι όταν σου το λένε φίλες, γνωστές, η οικογένειά σου, για το ταξίδι που ξεκινάς και δεν είναι μόνο όμορφο, αλλά και δύσκολο στην αρχή. Ξαφνικά έρχεται ένα μωρό στην αγκαλιά σου και νιώθεις, συγχρόνως με τη μεγάλη συγκίνηση, ένα «Ωχ, τώρα τι κάνω;». Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια όταν έρχεσαι σε επαφή μ' έναν άνθρωπο που έχεις δημιουργήσει μαζί με το σύντροφό σου κι έχεις την ευθύνη του για όλα: καλλιέργεια προσωπικότητας, ανεξαρτησία, συναισθηματική νοημοσύνη. Οπότε, το πρώτο τρίμηνο, μέχρι να νιώσεις ότι είναι εντάξει το παιδί, είσαι σαστισμένος, γιατί υπάρχει τεράστιο άγχος γύρω από ένα βρέφος, που το δημιουργούν και οι άλλοι. Καλό θα ήταν, βέβαια, να μην το κάνουν, γιατί δεν υπάρχει λόγος.

Από διάθεση προστασίας θεωρείς ότι το προκαλούν;

Ακριβώς. Βέβαια, μετά το μωρό αρχίζει να κουνάει χεράκια, να λέει λεξούλες και η ζωή σου πασπαλίζεται με νεραϊδόσκονη, παρά το ότι δεν κοιμάσαι, έχεις μαύρους κύκλους, δεν τρως...

Ισχύουν όλα αυτά;

Βέβαια. Έχω να κοιμηθώ δύο χρόνια. Όμως γίνεται αυτό το μαγικό πράγμα και δεν έχει σημασία τίποτα άλλο, αλλά το παιδί και η οικογένειά σου, και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο γίνεσαι πιο δυνατός και ώριμος. Οπότε, τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει γι' αυτό, παρά μόνο όταν έχεις δικό σου παιδί. Με όποιον τρόπο κι αν το έχεις, είτε το υιοθετήσεις είτε το γεννήσεις είτε το κάνεις με παρένθετη μητέρα. Δεν έχει σημασία και δεν έχω ταμπού μ' αυτά τα πράγματα. Δε θεωρώ ότι μια γυναίκα είναι μάνα μόνο όταν γεννήσει.

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σου εξαφανίστηκαν με τη γέννηση της Μπιάνκα και ποια ήρθαν στην επιφάνεια;

Εξαφανίστηκε το πολύ άγχος που είχα για τις δουλειές, να είμαι πάντα στην ώρα μου, διότι ξαφνικά δεν ήμουν εγώ το επίκεντρο της ζωής μου. Tο πρόγραμμα της Μπιάνκα είναι που έχει σημασία και τα αφήνω όλα λίγο πιο πίσω. Για άνθρωπο που έπρεπε να δοκιμάζομαι καθημερινά σε μια καριέρα, διεθνή αρχικά και έπειτα στην Ελλάδα, με χίλια πράγματα που έτρεχαν και έπρεπε να είμαι τυπική σαν στρατιώτης, μου φαινόταν περίεργο στην αρχή που αργούσα παντού, γιατί δεν είχε ξυπνήσει η Μπιάνκα ή μπορεί να έκλαιγε. Όμως, όταν φεύγεις από την ενοχή και ζητάς συγνώμη για την καθυστέρηση, καθώς δεν μπορούσες να κάνεις κάτι άλλο λόγω του παιδιού, το προσπερνάς. Δεν μπορείς ν' αναγκάσεις ένα παιδί να ακολουθήσει το πρόγραμμά σου, οπότε πηγαίνεις εσύ με το δικό του. Αυτό είναι που άλλαξε ριζικά και δεν έχω ενοχές πια, καθώς το επίκεντρο της ζωής μου είναι η οικογένειά μου. Δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω χορτάσει καριέρα και επαγγελματικές επιτυχίες και τις αφήνω πίσω και λυπάμαι. Παρόλο που όλα αυτά με έχουν ωριμάσει και με έχουν φτιάξει τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Αυτό, λοιπόν, ήταν μια τεράστια αλλαγή. Επίσης, έγινα πιο ψύχραιμη.

Παρόλο που όταν είσαι γονιός έχεις άγχος μήπως συμβεί κάτι;

Προσέχεις να μη συμβεί κάτι, αλλά είσαι πιο ψύχραιμος. Έχω βάλει στο μυαλό μου ότι ιδανικά δε θέλω να τρομάζω την κόρη μου, να την κάνω φοβική. Θέλω να είναι ανεξάρτητη, να περνάει όμορφα και να μην την αγχώνει κανείς. Δε θέλω ν' ακούει συνεχώς «μη», δε μ' αρέσει. Οπότε, έχω γίνει ψύχραιμη και ήπια, για να μην τρομάζει και να προσπαθεί μόνη της να καταφέρει πράγματα. Θα πέσει, αλλά θα ξανασηκωθεί. Χωρίς πανικό.

Όταν πέφτει, δηλαδή, δεν τρομάζεις;

Δεν το δείχνω. Τώρα πια πέφτει, σηκώνεται, δεν έχει κλάψει ποτέ, μου δείχνει τα χεράκια της αν έχει χτυπήσει και προχωράει.

 

 

kagia3

 

 

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει η Μπιάνκα και σε λιώνει;

Όταν μου μιλάει! Πεθαίνω, δεν μπορώ! Τη φωνάζω «Sunshine», γιατί ηλιαχτίδα είναι δύσκολη λέξη για εκείνη ακόμη, και υπάρχουν φορές που πηγαίνει να κοιμηθεί ή γυρνάω σπίτι και μου λέει με τη φωνούλα της «Sunshine» κι εγώ λιώνω! Όταν, επίσης, με φωνάζει «μαμά». Τώρα που έχει ξεκινήσει να μιλάει, θέλω να την ακούω μόνο.

Είσαι full time μαμά;

Είμαι hands on mamma, καθώς full time δεν μπορώ, εκ των πραγμάτων, να είμαι, γιατί τα πρωινά λείπω είτε στο «Shopping Star» είτε στο γραφείο, αλλά δεν υπάρχει πια δικός μου προσωπικός χρόνος. Από τη στιγμή που επιστρέφω σπίτι, κλείνω το τηλέφωνο μέχρι να κοιμηθεί η Μπιάνκα.

Τον πρώτο καιρό θυμάμαι πως την έπαιρνες μαζί σου στο Fashion Workshop.

Την έπαιρνα τους πρώτους τέσσερις μήνες. Και τώρα θέλω πολύ να την έχω μαζί μου, αλλά επειδή βάζει στο στόμα της διάφορα πράγματα και υπάρχουν στο Fashion Workshop καρφίτσες και παραμάνες, θέλω να μεγαλώσει λίγο για να την παίρνω μαζί μου.

Οι φοβίες σου ποιες είναι ενώ μεγαλώνει;

Να είναι καλά, να μην πάθει κάτι. Είναι φοβίες όλων των γονέων, γιατί βλέπεις τι σκαρφίζονται και πού σκαρφαλώνουν και λες «δεν είναι δυνατόν»! Πρέπει να υπάρχει κάποιος Θεός που είναι πάνω από μωρά και παιδιά και τα προστατεύει.

Δεύτερο παιδί θα θέλατε;

Επειδή από το μηδέν πήγαμε στα τρία παιδιά και είμαστε μια πολύτεκνη οικογένεια (σ.σ. τα δύο μεγαλύτερα παιδιά είναι του Ηλία Κρασσά από τον πρώτο του γάμο), δεν μπορώ να πω ότι το σκέφτομαι αυτήν τη στιγμή. Αν προκύψει όταν η Μπιάνκα θα είναι τριών ετών και θα έχει κόψει τις πάνες, βλέπουμε. Δε λέω ποτέ «όχι». Αλλά μέχρι στιγμής δε μου έχει περάσει από το μυαλό.

Είσαι γεμάτη;

Είμαι τέλεια!

Η αγάπη σου για τα παιδιά πώς προέκυψε;

Πάντα μ' άρεσαν τα παιδιά και είχα όρεξη να παίζω μαζί τους. Είχα πολλά ξαδερφάκια, και μάλιστα τους έκανα baby sitting.

Όμως, ανεξαρτοποιήθηκες από πολύ μικρή και έκανες μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό. Πώς μια γυναίκα καριέρας έχει τόσο έντονο το αίσθημα της μητρότητας;

Επειδή πάντα αγαπούσα τα παιδιά, γι' αυτό και έχω τόσα γύρω μου, φίλων μου και βαφτιστήρια. Η απόφασή μου όμως να κάνω παιδί ήταν ώριμη. Δεν το έκανα με οποιοδήποτε κόστος ή γιατί έπρεπε, επειδή πέρασα τα 30 ή τα 35. Το έκανα όταν ένιωσα ότι ήταν η σωστή στιγμή για μένα και το συντροφό μου. Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω παιδί μόνο και μόνο για να το κάνω. Ίσως επειδή είχα τόση πολλή αγάπη και σεβασμό για τα παιδάκια. Δε σκέφτηκα εμένα και μήπως περάσουν τα χρόνια. Αν περνούσαν, θα έβρισκα άλλο τρόπο να αποκτήσω παιδί.

Η ευαισθητοποίησή σου για τα παιδιά σε έχει κάνει και πρέσβειρα της Toms Ελλάδας. Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας κάποιες από τις εμπειρίες σου;

Είναι μεγάλη χαρά αυτή η συνεργασία και ξεκίνησε από την αρχή της καμπάνιας στην Ελλάδα, με την παρουσία του ίδιου του Μπλέικ Μαϊκόσκι, τον οποίο γνώρισα από την πρώτη στιγμή ως πρέσβειρα της Toms και τον θαυμάζω πάρα πολύ. Θέλω να πιστεύω ότι έπιασε τόπο όλο αυτό, είμαι ψυχή τε και σώματι στην προσπάθεια. Είναι καταπληκτική ιδέα το ότι σκέφτηκε να κάνει μια εταιρεία που ένα ζευγάρι παπούτσια αγοράζεις και ένα προσφέρεται σε παιδιά που έχουν ανάγκη. Ενώ όλοι ήταν σκεπτικοί στην αρχή, αυτό καρποφόρησε και έγινε τεράστια η κίνηση της Toms, που έχει εξαπλωθεί σε γυαλιά, νέες μητέρες και νέες γυναίκες που θέλουν να μορφωθούν. Χαίρομαι που συμμετέχω και που στην Ελλάδα καταφέρνουμε και βοηθάμε παιδιά τα οποία χρειάζονται παπούτσια, αλλά και σε όλη την έννοια της προσφοράς. Για τρίτη συνεχή χρονιά η Toms, μέσα από τον οργανισμό «Μαζί για το Παιδί», έχει προσφέρει στην Ελλάδα πάνω από 60.000 καινούργια ζευγάρια παπούτσια. Φέτος θα επισκεφτεί πάνω από 50 πόλεις σε όλη τη χώρα.

Πώς αισθάνθηκες όταν φόρεσες παπούτσια σ' ένα παιδί που δεν έχει ξαναφορέσει;

Είναι καταπληκτικό, αλλά από την άλλη ταπεινωτικό. Αν κάποιος δε φοράει παπούτσια, κάτι τόσο απλό για μας, κινδυνεύει από αρρώστιες. Είναι τραγικό αν σκεφτείς πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να φοράει παπούτσια, ώστε να μην αρρωστήσει και να μην κρυώνει.
Εδώ φαίνεται και το κοινωνικό πρόσημο της μόδας, που δεν είναι μόνο τα ωραία ρούχα και οι λαμπερές φωτογραφίσεις. Έχει να κάνει με το «giving». Μία από τις τεράστιες επιτυχίες της κίνησης του Μπλέικ Μαϊκόσκι είναι ότι όλο αυτό είναι διαδραστικό. Έδωσε στον κόσμο στον πρώτο ρόλο: Να προσφέρει κάτι σ' ένα παιδί. Και είναι συγκινητικό. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί, «Έλα, μωρέ, κι αν πάρω εγώ ένα ζευγάρι παπούτσια, το άλλο πηγαίνει εκεί που λένε;». Κι όμως, πηγαίνει και έχει αποδειχθεί με χίλιους τρόπους. Σε προσφορά η Ελλάδα είναι η δεύτερη ή η τρίτη στην Ευρώπη. Έχουμε τεράστια νούμερα στην κατάταξη διεθνούς επιτυχίας των πωλήσεων της Toms.

 

 

kagia7

 

 

Να περάσουμε στο «Shopping Star». Περίμενες την τόσo μεγάλη επιτυχία της εκπομπής;

Περίμενα την επιτυχία, αλλά όχι τόσο μεγάλη! Θεώρησα ότι θα πάει την πρώτη χρονιά καλά, θα αγαπηθεί το concept και τη δεύτερη θα πάει καλύτερα. Αλλά αυτό συνέβη σ' ένα μήνα και είναι πολύ ωραίο. Οι παίκτριες είναι διαφορετικές η μία από την άλλη και ουσιαστικά οι πρωταγωνίστριες. Εγώ απλά τις συμπληρώνω εκεί που χρειάζεται, γιατί δεν έχουν σπουδάσει μόδα, δεν είναι στιλίστριες. Είναι φανταστικές.

Όταν σου πρότειναν το concept δέχτηκες αμέσως;

Ναι. Στα επτά χρόνια που απείχα από την τηλεόραση μου είχαν γίνει προτάσεις, τις οποίες σκεπτόμουν, αλλά κατέληγα ότι δε μου ταίριαζαν. Δε σνόμπαρα ποτέ κάτι. Οπότε για το «Shopping Star», επειδή το έβλεπα στη Γαλλία με την Κριστίνα Κορντούλα, που είναι συνάδελφος και τη γνωρίζω χρόνια, δε χρειάστηκε κάτι περισσότερο. Μ' άρεσε, γιατί έχει να κάνει με τη σύγχρονη γυναίκα, η οποία αγαπά τον εαυτό της, έχει ωραία προσωπικότητα, δείχνει αυτό που σκέφτεται και δε φοβάται ότι κάποιος θα την κρίνει. Γιατί εγώ δεν είμαι εκεί για να κρίνω, αλλά για να αγκαλιάσω τις παίκτριες. Δεν έχει κιτρινισμό. Περνάμε φανταστικά και από την ομάδα δε θα μπορούσε να λείπει ο Βαγγέλης Χαρισόπουλος, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας είναι τα εύστοχα σχόλιά του.

Το «So You Think You Can Dance» το παρακολούθησες;

Χάζεψα λίγο τις οντισιόν. Είναι άλλο πράγμα απ' αυτό που κάναμε πριν από δέκα χρόνια. Βέβαια, δεν ξέρω, μπορεί να έχει αλλάξει το format διεθνώς. Για παράδειγμα, σε μας στις οντισιόν και στο bootcamp απαγορευόταν ο κόσμος. Ήταν όλοι έξω. Το βρήκα, πάντως, πολύ ενδιαφέρον.

Πώς σου φάνηκε ο παλιός σου γνώριμος, Πάνος Μεταξόπουλος;

Δεν έχει αλλάξει καθόλου ο Πάνος, είναι σαν να έχει μπει στη «μαρμίτα». Δεν είναι τρομερό; Είναι ωραία η κριτική επιτροπή και μ' αρέσει.

Θα ήθελες να το έκανες πάλι;

Το έκανα πριν από δέκα χρόνια και αυτή η λογική που επικρατεί, αφού το έκανες μία φορά, θα το ξανακάνεις εσύ, με βρίσκει αντίθετη. Γιατί να το ξανακάνω εγώ; Κατ' αρχάς, δεν μου προτάθηκε ποτέ και δε θέλω να αιωρείται κάτι τέτοιο. Ταιριάζει πολύ το concept στη Δούκισσα Νομικού. Εγώ ανυπομονώ για τα live.

ΜΑΡΕΝΑ ΚΑΔΙΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: Ιωάννα Χατζηανδρέου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: TOMS GREECE
MAKE UP - ΜΑΛΛΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΦΑΚΙΝΟΥ
ΜΟΝΤΕΛΟ: MATILDE (NEW MODELS)

Ολα τα παπούτσια είναι TOMS
(στα σημεία πώλησης TOMS σε όλη
την Ελλάδα, τηλ. 210 3230870).
Ρούχα: TOMS X &otherstories
(κατάστημα TOMS, Τσιμισκή 22,
Θεσσαλονίκη, τηλ. 210 3230870)